fbpx

Крем супа от тиква

 

 

 

Вкусно и лесно за приготвяне!

Както вече знаете, обичам да пестя време в кухнята. Много хора избягват тиквата, защото има много подготовка по нейното рязане и белене. Ще ви споделя мои хитринки как се справям аз бързо с тиквата и после мога да направя различни рецепти от нея.

Като начало обичам да си избирам дълга тиква с минимално разклонение в единия край. По този начин си спестявам максимално махането на семките.

Измивам хубаво цялата тиква. Режа я на кръгове по 3 см дебелина и директно я пека с малко вода на дъното на водата. Не я беля, само махам семките. Пека докато омекне. Обикновено около 40 до 60 минути на 180 градуса.

След като изтине я нареждам в кутии и я съхранявам в хладилник, като кората се бели изключително лесно и си я отстранявам веднага. От тази тиква мога да си направя крем супа, използвам го за основа на смуути, за правене на крем от тиква или дори тиквеник.

Лиофилизираната тиква я използвам към печената тиква за подсилване на вкуса. Когато опиташ лиофилизирана тиква, разбираш, че досега дори и да си ял тиква, не си опитвал истинският й вкус.  И така де ще ви дам моя рецепта за крем супа от тиква. Това е чудесна идея за зимна супа.

Рецепта

Необходими продукти:

  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • 1 тиквичка
  • парче пресен джинджифил
  • 4-5 резена изпечена тиква
  • 250 мл готварска сметана
  • 2-3 с л лиофилизирана тиква
  • сол и пипер на вкус
  • ½ с л кардамон по желание за по-различен вкус

Начин на приготвяне:

 

Наржете суровите зеленчуци на едро, залейте с вода и сгответе зеленчуците. Прибавете печената тиква и пасирайте до гладкост. Прибавете сметаната и овкусете със сол и пипер. Прибавете лиофилизираната тиква и разбъркайте.

 

Аз я сервирам с карамелизирани тиквени семки и сметана.