Мочи със солен карамел и лиофилизирани вишни
/ от Никола Симеонов /
Продуктите
ЗА ТЕСТОТО
- 60 гр. оризов грис
- 170 гр. вода
- 30 гр. захар
- 70 гр. кокосово мляко
- 40 гр. нишесте
- зелен чай
- лиофилизирани вишни за овалване
ЗА ПЪЛНЕЖА
- 30 гр. вода
- 100 гр. захар
- 100 гр. мляко
- 10 гр. нишесте
- щипка сол
Стъпка по стъпка
Стъпка 1
Водата се кипва със захарта и към нея се добавя гриса, като се бърка непрекъснато, до сгъстяване.Стъпка 2
След това се прибавя и млякото и се оставя да поеме.Стъпка 3
Накрая се прибавя нишестето и със силиконова шпатула се разбърква, обирайки хубаво дъното, за да не загори. Трябва да се получи гъста, лепкава паста.Стъпка 4
Оставя се да се охлади, разточва се и се изрязва в кръгли форми.Стъпка 5
За пълнежа: водата и захарта се слагат на умерен огън, до получаването на тъмен карамел, и се маха от котлона.Стъпка 6
Млякото и нишестето се смесват и се слагат загряват до сгъстяване, при непрекъснато бъркане. Към него се прибавя карамела и щипката сол. Оставя се да се охлади.Стъпка 7
По една лъжичка от пълнежа се поставя в средата на кръгчетата от тесто, и се затваря. Овалва се в лиофилизирани вишни.Авторът на рецептата
Шеф Никола Симеонов вече 10 години е част от кулинарния бранш. Работил е в някои от най-изисканите ресторанти, носители на звезди “Мишлен”, включително и в ресторант на световноизвестния шеф Гордън Рамзи в Лондон.
Познат е като финалист от риалити формата Hell’s Kitchen 2019, а в момента води кулинарна рубрика в предаването “На кафе” по NOVA.
Работи като главен готвач и се е посветил на това да открива иновативни техники при приготвянето на храна, да ги прилага и популяризира в България. Приема професията си като призвание, което му доставя истинско удоволствие.
Съставките
Вишни парченца
Freezedried предлага 100% лиофилизирани вишни на парченца – без примеси, добавена захар, подсладители, емулгатори и др.
Вишни прах
Freezedried предлага 100% лиофилизирани вишни на прах – органични, без примеси, подобрители, добавена захар и др.