Американски палачинки с банани
/ от Елица Божинова /
Продуктите
- 2 бр. яйца
- 35 гр. разтопено масло
- 25 гр. мед
- 265 гр. брашно
- 2 гр. бакпулвер
- щипка сол пресято
- 500 мл. прясно мляко
- 30 гр. лиофилизирани банани
- 215 гр. готварска сметана
- 30 гр. лиофилизирани банани
- ванилия
- щипка сол
- 225 гр. захар
- 70 гр. глюкоза
- 50 гр. вода
- 25 гр. масло
- 100 гр. млечен шоколад
Стъпка по стъпка
Стъпка 1
Прясното мляко се разбива с бананите и леко се загрява до хладка температура.
Стъпка 2
Брашното се смесва с бакпулвера и солта.
Стъпка 3
Яйцата се рабиват леко с меда и към тях се прибавят, банановото мляко, разтопеното масло и сухите съставки. Всичко се разбива до хомогенно рядко тесто.
Стъпка 4
Пекат се малки индивидуални палачинки, които се оформят с помоща на лъжица в намазнен, загрят тиган.
Стъпка 5
Приготвя се карамел от захарта, глюкозата и водата.
Стъпка 6
Към готовият карамел се добавя внимателно загрятата сметана с бананите и подправките, оставя се на котлона да поври до получаване на еднородна смес.
Стъпка 7
Отстранява се от котлона и се добавя маслото, като се разбърква до пълното му разтопяване. С получената смес се залива натрошеният на малки парчета млечен шоколад.
Стъпка 8
Разбърква се внимателно до пълното разтопяване на шоколада. Полученият течен шоколад, може да се съхранява в
продължение на няколко седмици в добре затворен съд. Консумира се с палачинки, гофрети, блини и т.н.
Авторът на рецептата
Елица Божинова – сладкар–шоколатиер. Част от националният кулинарен обор на България от 2007г. до 2011г. Последните 10 години собственик на ателие за шоколадови подаръци с марката Dark and Milk. Съавтор на кулинарната книга „Магията на шоколада“.
Кога беше първата ти среща с кулинарията и как мина тя?
Първата среща с кулинарията беше започвайки средното си образование в професионален техникум.
Кое е най-забавното нещо, което ти се е случвало в кухнята?
Във всяка голяма професионална кухня има ежедневно, както напрегнати, така и забавни моменти.
Кое е ястието, което най-добре те описва и защо?
Вкусна домашна храна. Обичам домашните трапези с всякаки простички и ужасно вкусни ястия.
Какво мислиш за продуктите на Freezedried?
Гамата от продукти е доста голяма и всеки от тях има голям потенциал. Не съм успяла да експериментирам с всички, но имам доста идеи, които тепърва ще тествам.