Торта “Павлова” с
лиофилизирани къпини

/ Анна Савенко /

Торта "Павлова" с лиофилизирани малини и къпини

Продуктите

ЗА ОСНОВАТА:
  • 175 гр. белтъци
  • 230 гр. захар
  • 45 гр. вода с лимонов сок
  • 14 гр. царевично нишесте
  • 2 с. л. лиофилизирани къпини на прах

ЗА КРЕМА:

  • 100 гр. маскарпоне
  • 200 гр. сметана (35%)
  • 30 гр. пудра  захар
  • 20-30 гр. лиофилизирани къпини на прах

Стъпка по стъпка

Стъпка 1

Разбиваме белтъците, докато не станат на пяна, подобно на сапунена вода. Тогава започваме постепенно да добавяме захарта – по една-две супени лъжици, за да се усвоява добре. Не ползваме най-висока
скорост на миксера, за да бъде разбиването по-стабилно и да има време да се усвои цялата захар.

Стъпка 2

Когато сместта стане гладка и лъскава, а захарта се е разбила, постепенно добавяме водата, която може да е смесена с лимонов сок. Продължаваме да разбиваме, докато меренгът се стабилизира след добавяне на водата.

Стъпка 3

Тогава идва ред на нишестето, което също изсипваме по малко и разбиваме до твърди върхове. Именно нишестето и водата с лимон правят вътрешноста на тази торта нежна и мека.

Стъпка 4

И съвсем накрая, когато меренгът е готов, добавяме 2 супени лъжици къпини на прах. Пускаме миксера колкото да се смесят вътре или внимателно разбъркваме с шпатула. Изсипваме разбития меренг върху хартия за печене.

Стъпка 5

От това количество се получават две основи с около 18 см диаметър или 12-14 малки единични порции. Ако правите големите основи, може да сложите направо с лъжица меренг под формата на купол, а после с обратното на лъжицата да издълбаете кладенче в купола, където след изпичането ще
сложим крем и плодове. Малките основи за единични десерти по-удобно ще е да шприцовате под формата на високо гнездо. Слагате основите да се пекат на 95 градуса за около 2 – 2,5 часа. За малките основи ще е нужно по-малко време.

Стъпка 6

За крема: Всичко се слага наведнъж в купата и се разбива до стабилен
крем. Внимаваме да не прекалим с разбиването, не е нужно кремът да бъде много твърд. Изсипваме или шприцоваме върху охладен меренг, гарнираме с любими горски плодове и листенца мента.

Авторът на рецептата

Представи се с 3 изречения.
Анна Савенко, от Украйна, художник по образование.
Занимавам се със сладкарство и декорация на торти
от 10 години. Последните 5 години съм собственик,
сладкар и декоратор в сладкарница “Цукерня Савенко”

Кога беше първата ти среща с кулинарията и как мина тя?
Първата ми среща с кулинарията, от която започна моята страст към тортите, беше през 2010, когато дъщеря ми стана на 10 години. За първата й кръгла рождена дата направих и първата ми декорирана
торта. От тогава това премина от първото запознанство през хоби и към професионална дейност.

Кое е най-забавното нещо, което ти се е случвало в кухнята?
Забавни неща основно се случват при комуникацията с клиента, като например да ти звънне и да поръча торта “Кутузов”, имайки предвид торта “Наполеон”

Кое е ястието, което най-добре те описва и защо?
През различни етапи на живота бих могла да се оприлича с различни ястия, сега се оприличавам точно с моята страст – десерт. Защо ли? Защото запълва всеки ден от живота ми.

Какво мислиш за продуктите на Freezedried?
Продуктите на Freezedried са страхотни – могат да оцветят и да обогатят вкуса на всеки десерт, да добавят елегантен завършек и към декорацията.

Торта "Павлова" с лиофилизирани малини и къпини

Съставките

Къпини на прах

Къпини на прах

Freezedried предлага 100% лиофилизирани къпини на прах – без примеси, добавена захар, подсладители, емулгатори и др.

Къпини кръмбъл

Лиофилизирани къпини кръмбъл

Freezedried предлага 100% лиофилизирани кръмбъл къпини – органични без примеси и др.