Трюфел с бял шоколад и лиофилизирани ягоди
/ Венелина Иванова /
Продуктите
ЗА ГАНАЖА С ЯГОДИ:
- 100 гр. пюре от ягоди
- 150 гр. разтопен бял шоколад
- 60 гр. меко краве масло
- 50 гр. лиофилизирани ягоди
ЗА ОВАЛВАНЕ:
- 300 гр. бял шоколад (или черен за ценителите на какаовия вкус)
- 50 гр. лиофилизирани ягоди на прах
Стъпка по стъпка
Стъпка 1
Загряваме плодовото пюре до 40°C. На водна баня или в микровълнова фурна разтопяваме шоколада до 34°C. Смесваме плодовете с шоколада и лиофилизираните плодове.
Стъпка 2
Хомогенизираме с блендер или шпатула като добавяме и разтопеното масло. Слагаме ганажа в съд и покриваме повърхността му с найлоново фолио. Оставяме в хладилник за 2 часа.
Стъпка 3
След като стегне, оформяме топчета и оставяме настрани.
Стъпка 4
Шоколада за овалване се разтапя до 40°C и се темперира. Темперирането е процес, при който се налага да сведем температурата на шоколада до
работна такава: 28,5°C за бял шоколад и 30°C за черен. Темперираният шоколад се ползва на момента за потапяне с вилица на ягодовите топчетата в ганажа. Отцеждаме шоколада и поставяме върху пергаментова хартия.
Стъпка 5
Поръсваме бонбоните и оставяме на хладно за няколко часа до получаване на твърда хрупкава черупка. Готовите бонбони са пресни и е добре да се хапнат за ден-два. Съхраняват се при 16°C на сухо място и далеч от слънце.
Авторът на рецептата
Представи се с 3 изречения.
Казвам се Венелина Иванова и моята страст е шоколада. Аз съм човекът зад марката “13 Grams” – ръчни шоколадови бонбони. Ако трябва да определя своята професия, бих искала да нарека себе си “човек, който твори с шоколад”.
Кога беше първата ти среща с кулинарията и как мина тя?
Бях момиченце на 5, криещо откраднати продукти от баба си, за да готви тайно. Заедно със съседчето направихме първата супа без варене от картоф, морков и лук. Бях хваната на местопрестъплението и наказана.
Кое е най-забавното нещо, което ти се е случвало в кухнята?
Беше много весело, когато на един фест на щанда ми един господин слушаше разказите ни за вкусовете бонбони и накрая заяви, че не вярва как е възможно “момиче като мен да готви в кухня”. Аз му отвърнах, че всичко е възможно, щом идва от вътре.
Кое е ястието, което най-добре те описва и защо?
Любимият ми е черният шоколад. Обичам го в различни комбинации. Сега съм на вълна 70% шоколад в комбинация с карамелизиран бадем и маракуя.
Какво мислиш за продуктите на Freezedried?
Харесва ми да ги ползвам за овкусяване на пълнежите в бонбоните.
Съставките
Ягоди на прах
Freezedried предлага 100% лиофилизирани ягоди на прах – без примеси, добавена захар, подсладители, емулгатори и др.
Ягоди на парченца
Freezedried предлага 100% лиофилизирани ягоди на парченца – органични без примеси и др.