Яйчен тарт с
индийско орехче и лиофилизирана малина
/ Милена Димова /
Продуктите
ЗА ОСНОВАТА:
- 75 гр. фина захар
- 1 бр. лимон (кората)
- 150 гр. краве масло (на стайна температура)
- 4 гр. матча (по желание)
- 225 гр. брашно
- щипка сол
- 1 бр. яйце (50 гр.)
- 1 бр. жълтък
- Шоколад (бял или руби)
ЗА КРЕМА:
- 400 гр. сметана (35% масленост)
- 145 гр. жълтъци
- 50 гр. фина захар
- ванилия (екстракт, на прах или шушулка)
- лиофилизирани малини за поръсване
Стъпка по стъпка
Стъпка 1
Добавяме лимоновата кора към захарта и стриваме добре, за да освободим всички масла и аромати. Към тях добавяме мекото краве масло (предварително смесено с матча по желание) и разбъркваме. Към получената смес добавяме брашното и солта. Размесваме докато усвоим брашното напълно.
Стъпка 2
Добавяме яйцето и жълтъка, и месим до получаването на хомогенна смес. Завиваме масленото тесто в прозрачно фолио и оставяме да отпочине в хладилника за час.
Стъпка 3
След като е отпочинало разточваме между хартия за печене с дебелина 5мм. Оформяме черупката на тарта във форма за печене с диаметър 20 см. Желателно е да престои за 30мин. в хладилника.
Изрязваме си кръг с диаметър около 28см и офрмяме кошничката за сляпото печене. Може да използваме леща, ситен боб, нахут. Печем в предварително загрята фурна на 180°C за 12-15 мин, като
първите 8 мин са сляпо печене.
Стъпка 4
След като се охлади намазваме дъното с разтопен шоколад (бял/руби) и оставяме в хладилник за около 15мин. докато шоколада се втвърди.
Стъпка 5
Затопляме сметаната ( до 80°C, без да завира). В купа внимателно разбъркваме с тел жълтъците, захарта и ванилията (не трябва да се разпенват). Постепенно добавяме от затоплената сметана и темперираме сместа с жълтъците.
Стъпка 6
В купа внимателно разбъркваме с тел жълтъците, захарта и ванилията (не трябва да се разпенват). Постепенно добавяме от затоплената сметана и темперираме сместа с жълтъците. Прецеждаме, покриваме плътно с прозрачно фолио и оставяме леко да
се охлади.
Стъпка 7
Охладената смес изсипваме в предварително подготвената черупка за тарта и печем в предварително загрята фурна на 125°C за около 45 мин. (възможно е температурата и времето за печене да варират спямо различните уреди за печене)
След като се изпече и охлади, настъргваме индийско орехче отгоре (моля не използвайте смляно индийско орехче), а по ръба поръсваме с лиофилизирана малина.
Авторът на рецептата
Представи се с 3 изречения.
Милена Димова, родена и израстнала в град Добрич. Завърших HRC Culinary Academy. Тясно специализирах сладкарство. Обичам съвършенството и се отнасям с внимание към всеки детайл.
Кога беше първата ти среща с кулинарията и как мина тя?
На 6 год. обръщах палачинките, които мама приготвяше за закуска, при това успешно 🙂
Кое е най-забавното нещо, което ти се е случвало в кухнята?
Забавни неща ми се случват всеки ден, когато съм в кухнята.
Кое е ястието, което най-добре те описва и защо?
Е това вече е трудно… Черешово чътни. Има баланс от всички вкусове сладко, кисело, солено, люто.
Какво мислиш за продуктите на Freezedried?
Страхотни продукти. Концентриран вкус, уникален цвят, наситен аромат. Деликатен завършек към всяка чиния.