Яйчен тарт с
индийско орехче и лиофилизирана малина

/ Милена Димова /

Яйчен тарт с индийско орехче и лиофилизирана малина

Продуктите

ЗА ОСНОВАТА:

  • 75 гр. фина захар
  • 1 бр. лимон (кората)
  • 150 гр. краве масло (на стайна температура)
  • 4 гр. матча (по желание)
  • 225 гр. брашно
  • щипка сол
  • 1 бр. яйце (50 гр.)
  • 1 бр. жълтък
  • Шоколад (бял или руби)

ЗА КРЕМА:

  • 400 гр. сметана (35% масленост)
  • 145 гр. жълтъци
  • 50 гр. фина захар
  • ванилия (екстракт, на прах или шушулка)
  • лиофилизирани малини за поръсване

Стъпка по стъпка

Стъпка 1

Добавяме лимоновата кора към захарта и стриваме добре, за да освободим всички масла и аромати. Към тях добавяме мекото краве масло (предварително смесено с матча по желание) и разбъркваме. Към получената смес добавяме брашното и солта. Размесваме докато усвоим брашното напълно.

Стъпка 2

Добавяме яйцето и жълтъка, и месим до получаването на хомогенна смес. Завиваме масленото тесто в прозрачно фолио и оставяме да отпочине в хладилника за час.

Стъпка 3

След като е отпочинало разточваме между хартия за печене с дебелина 5мм. Оформяме черупката на тарта във форма за печене с диаметър 20 см. Желателно е да престои за 30мин. в хладилника. 

Изрязваме си кръг с диаметър около 28см и офрмяме кошничката за сляпото печене. Може да използваме леща, ситен боб, нахут. Печем в предварително загрята фурна на 180°C за 12-15 мин, като
първите 8 мин са сляпо печене.

Стъпка 4

След като се охлади намазваме дъното с разтопен шоколад (бял/руби) и оставяме в хладилник за около 15мин. докато шоколада се втвърди.

Стъпка 5

Затопляме сметаната ( до 80°C, без да завира). В купа внимателно разбъркваме с тел жълтъците, захарта и ванилията (не трябва да се разпенват). Постепенно добавяме от затоплената сметана и темперираме сместа с жълтъците.

Стъпка 6

В купа внимателно разбъркваме с тел жълтъците, захарта и ванилията (не трябва да се разпенват). Постепенно добавяме от затоплената сметана и темперираме сместа с жълтъците. Прецеждаме, покриваме плътно с прозрачно фолио и оставяме леко да
се охлади.

Стъпка 7

Охладената смес изсипваме в предварително подготвената черупка за тарта и печем в предварително загрята фурна на 125°C за около 45 мин. (възможно е температурата и времето за печене да варират спямо различните уреди за печене)
След като се изпече и охлади, настъргваме индийско орехче отгоре (моля не използвайте смляно индийско орехче), а по ръба поръсваме с лиофилизирана малина.

Авторът на рецептата

Представи се с 3 изречения.
Милена Димова, родена и израстнала в град Добрич. Завърших HRC Culinary Academy. Тясно специализирах сладкарство. Обичам съвършенството и се отнасям с внимание към всеки детайл.

Кога беше първата ти среща с кулинарията и как мина тя?
На 6 год. обръщах палачинките, които мама приготвяше за закуска, при това успешно 🙂

Кое е най-забавното нещо, което ти се е случвало в кухнята?
Забавни неща ми се случват всеки ден, когато съм в кухнята.

Кое е ястието, което най-добре те описва и защо?
Е това вече е трудно… Черешово чътни. Има баланс от всички вкусове сладко, кисело, солено, люто.

Какво мислиш за продуктите на Freezedried?
Страхотни продукти. Концентриран вкус, уникален цвят, наситен аромат. Деликатен завършек към всяка чиния.

Яйчен тарт с индийско орехче и лиофилизирана малина

Съставките

Цели малини

Лиофилизирани цели малини
Freezedried предлага 100% цели лиофилизирани малини – без примеси, добавена захар, подсладители, емулгатори и др.

Малини кръмбъл

Лиофилизирани малини кръмбъл
Freezedried предлага 100% лиофилизирани кръмбъл малини – органични без примеси и др.

Малини прах

Лиофилизирани малини на прах
Freezedried предлага 100% лиофилизирани малини на прах – без примеси, добавена захар, подсладители, емулгатори и др.